Haltere | CSM Onesti

Haltere

În secolul al VI – lea î.e.n. grecul Milon din Crotona, socotit primul ridicător de greutate din lume, a câştigat de 6 ori la rând titlul olimpic.
Astăzi se concurează pe categorii de greutate (10) la două stiluri: aruncat şi smuls. Medalii se dau şi pentru totalul celor două stiluri.
La Oneşti, CSO – CSM au pus bazele acestui frumos sport olimpic prin Vasile Pădureanu, Pincu Scwartz, Mugur Saranciuc, Lazăr Baroga, Gheorghe Apostol, Marin Zăldoi, Gheorghe Maftei etc. care au dus faima muşchetarilor locali în ţară şi peste hotare.

Astfel la ediţia a XXIII – a, Los Angeles (SUA) din 1984 Radu Gelu (CSO) a cucerit medalia de argint la Jocurile Olimpice la 60kg.
La Campionatele Mondiale din 1978 Cristian Mateeş a obţinut medalia de bronz la total.
În 1983 Radu Gelu la categoria pană la Campionatele Mondiale a obţinut două medalii de bronz la total şi la aruncat.
În 1977 Cristian Mateeş la Campionatele Europene a cucerit medalia de bronz şi tot el în 1978 la Campionatele Europene câştigă medalia de argint la total şi două medalii de bronz la smuls şi la aruncat.
În 1980 la Campionatele Europene de la Belgrad Radu Gelu cucereşte o medalie de bronz la stilul aruncat.
În 1982 la Campionatele Europene de juniori din Bulgaria, Dorel Mateeş, câştigă 3 medalii de argint şi doboară şapte noi recorduri naţionale (3 la juniori mici, 3 la juniori mari şi 1 la seniori).
În 1983 la San Marino la categoria 52kg în cadrul Campionatelor Europene de Juniori Dorel Mateeş câştigă 1 medalie de argint, 1 medalie de bronz şi un nou record naţional: 228,5kg.
În 1984 în Spania Gheorghe Maftei la 56kg cucereşte două medalii de bronz în stilul smuls şi total.
În 1977 la Campionatele Balcanice Gheorghe Maftei câştigă două medalii de aur şi una de argint.
În 1979 la Campionatele Balcanice Gheorghe Maftei mai câştigă două medalii de aur şi una de argint, iar în 1982 la Ankara la Campionatele Balcanice câştigă o medalie de aur cu echipa naţională a ţării, una medalie de argint şi două medalii de bronz.
În anul 1984 Gheorghe Maftei la Campionatele Balcanice mai câştigă o medalie de aur cu echipa naţională a României.
În anul 1985 în Bulgaria la Plovdin Gheorghe Maftei la categoria 56kg câştigă o medalie de aur şi două de argint.
În anul 1985 Gavril Axinte la Campionatele Balcanice la categoria 52kg obţine 3 medalii de argint.
În anul 1986 Liviu Munteanu la Campionatele Balcanice la categoria 63,5kg câştigă trei medalii de aur.
În anul 1987 la Tirana – Albania Gheorghe Maftei câştigă cu echipa o medalie de aur, o medalie de argint la aruncat şi o medalie de bronz la total la Campionatele Balcanice de seniori.
Rezultate foarte bune a obţinut Cristina Maftei şi alte muşchetare la campionatele naţionale şi întâlniri internaţionale, iar în 2005 la Doha în Qatar Sebastian Dogariu la categoria 77kg a câştigat la Campionatul Mondial de Seniori două medalii de argint la stilul smuls cu 163 kg şi aruncat 190kg şi a doborât două noi recorduri naţionale, iar la total a realizat 353kg.
Tot în anul 2005 la Campionatele Europene de la Sofia, Sebastian Dogariu a obţinut două medalii de argint şi una de bronz.
În anul 2005 la Cupa Europei Atilla Farkaş a ocuat locul trei, la categoria 69kg.
Secţia de haltere a Clubului sportiv Municipal Oneşti este cea mai productivă din istoria sa glorioasă.