Strategie | CSM Onesti

Strategie

PLANUL DE CONTINUITATE A ACTIVITATII  CSM ONESTI

                                         Aprecieri asupra activitatii desfasurate anterior

 

Clubul Sportiv Municipal Onesti, club departamental aflat in subordinea MTS infiintat in anul 1973, cu o experienta de peste 40 de ani, a reusit sa se afirme in aria performantei sportive romanesti cu rezultate remarcabile de-a lungul timpului.

Pentru a produce schimbarea, noua conducere a realizat  un studiu asupra modului cum cei dinainte au abordat si tratat intreaga activitate in ciclurile olimpice, Barcelona 1989-1992, Atlanta 1993-1996, Sidney 1997-2000, Atena 2001-2004, Beijing 2005-2008.

Prof. Ingrid Istrate si cu prof. Aradavoaicei Dorin expert in strategie sportiva, reusesc sa impuna un nou stil de munca, organizare si realizare a scopului principal – performanta sportiva de inalt nivel.

Dupa primul ciclu olimpic 2009-2012, CSM Onesti devine revelatia cluburilor din departamentul MTS, ocupand locuri nesperate in cadrul federatiilor de atletism(1-3), gimnastica(5-6), haltere(2-3), lupte, judo, chiar si tenis si arte martiale, care au adus gruparea de pe Trotus intre primele din clasamentul general MTS.

Modul de abordare a strategiei, vizand toate compartimentele, piramida performantei, juniori 3-copii, juniori 2- cadeti, juniori 1, tineret si seniori, monitorizand fiecare sectie, fiecare competitie, fiecare antrenor si instructor, bazandu-se pe prioritati si oportunitati, se reflecta in rezultatele interne si cele internationale.

Prioritatile au fost bine ordonate si planificate–structurate, incepand cu selectia, perfectionarea sportiva, participarea la campionatele nationale, selectionarea in loturile nationale de seniori, tineret, juniori 1 si 2, dar si la cele mondiale si europene,  jocurile francofone.

Unul din scopurile principale ale clubului au fost cresterea performantelor individuale ale sportivilor prin calitatea progresului de pregatire-instruire, in ton cu cerintele marii performante, sustinand  dotarea si aparatura necesara modernizarii antrenamentelor.

Realizand obiectivele conform planificarii CSM Onesti trebuie sa urce in clasamentele federale si ale MTS atat la nivel national  cat si international, pentru a deveni „ club de elita a sportului romanesc” .

 

        APRECIERI CU PRIVIRE LA REZULTATELE OBȚINUTE DE SPORTIVII CLUBULUI 

                   Scop si obiective

Strategia general a clubului denumita „Piramida performantei” si stabila inca din anul 2010, ne-a preocupat an de an, la fiecare categorie de varsta ( copii, juniori, tineret si seniori) , acest sistem fiind monitorizat  pe numar de medalii, puncte si pozitionarea in ierarhia federatiilor de resort si MTS.

In acest spirit am urmarit cresterea numarului de sportivi legitimati la categoria juniori 3 pentru a avea siguranta viitorului sectiilor. Pentru noi, principala apreciere o constituie evaluarea facuta de federatiile de resort care pozitioneaza sectiile in ierarhia nationala alcatuita de ele.

Toate aceste judecati au fost facute dupa fiecare competitie  cautand sa luam masuri de corectie pentru perioada urmatoare.

In stabilirea obiectivelor am intocmit o strategie generala adaptata  fiecarei sectii in parte cu date concrete pe antrenori si sportivi inbunatatind conditiile pentru ca noul ciclu olimpic sa insemne un pas inainte in mentinerea clubului intre primele din cadrul MTS. In acest spirit ne-am propus marirea numarului de sectii, asezarea organigramei conform perspectivelor dorite pentru a fi cu adevarat club de elita.

Obiectivele clubului  vizeaza prezenta sportivilor la peste 30 de competitii nationale si internationale de anvergura la campionatele europene, mondiale, balcanice, dar si calificarea a 3 sportivi la Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

Scopul strategiei noastre vizeaza cresterea numarului de sectii acolo unde avem asigura conditii dar si o selectie buna. Selectionarea sportivilor in loturile  nationale este o alta tinta ce marcheaza exigenta impusa de la selectie si pregatire pana la educatie si tinuta morala.

Dovada acestor idei o constituie faptul ca toti acesti sportivi sunt elevi, promovand bacalaureatul si devenind studenti. Regulamentul de ordin interior si-a propus monitorizarea comportamentului sportivilor atat la scoala, ca elev, cat si in cadrul clubului.  Abaterile in acest capitol sunt sanctionate imediat.                               

OBIECTIVELE GENERALE SI DE PERFORMANȚĂ A CLUBULUI  SPORTIV MUNICIPAL ONESTI

 Dat fiind că secţiile clubului deţin 99% din ponderea olimpică şi din potenţialul obiectivelor clubului, conducerea clubului a aprobat obiectivele de performanţă majore planificate pe plan intern şi internaţional la cele 9 secţii sportive.

Obiectivele de performanţă pe secţii au fost repartizate individual pe sportivi, acestora revenindu-le sarcina de a realiza performanţe cifrice şi de loc, care să contribuie la îndeplinirea obiectivelor propuse de secţia din care face parte.

Unul din scopurile principale ale clubului au fost cresterea performantelor individuale ale sportivilor prin calitatea progresului de pregatire-instruire, in ton cu cerintele marii performante, sustinand  dotarea si aparatura necesara modernizarii antrenamentelor.

Realizand obiectivele conform planificarii CSM Onesti trebuie sa urce in clasamentele federale si ale MTS, atat la nivel national  cat si international, pentru a deveni „ club de elita a sportului romanesc”. Dezvoltarea si armonizarea relatiei de colaborare–parteneriat cu MTS, COSR si structurile sportive- cluburi, unitati sportive scolare in special LPS-uri, institutii de vocatie.

Conducerea clubului a facut o analiza amanuntita a modului de desfasurare si organizare a ciclurilor olimpice 2009-2012-Londra, 2013-2016-Rio , 2017-2020-Tokio si 2020-2024 Paris. Prezenta la Jocurile Olimpice de la Londra, Rio ne-a demonstrat potentialul clubului nostru. Numarul de medalii obtinute  la campionatele intrenatinale dar mai ales si cele peste 3000 de medalii obtinute la campionatele nationale dintre care 1011 titluri de campionai nationali ne-au demonstrat potentialul de exceptie al clubului de pe Trotus.

De la un ciclu la altul performantele s-au derulat conform previziunilor dar si unor analize exigent finalizate la sfarsitul fiecarui an cu contributia fiecarei sectii, a fiecarui antrenor semnalandu-se si o serie de lipsuri ce trebuie in permanenta eliminate. Volumul si calitatea procesului de instruire concepute si realizate cu metodologii in concordanta cu cerintele marii performante, au constituit principala nostra tinta.

Obiectivul fundamental al clubului il constituie contribuita semnificativa si constanta la reprezentarea si sporirea  numarului de sportivi selectionati in loturile nationale la probele cuprine in programul JO. Directiile in care vom actiona sunt: sustinerea cu prioritate a activitatii la nivelul copiilor si juniorilor prin parteneriate si colaborarea  cu unitati sportive scolare, prin actiuni continue si programate la nivel de sectie inclusiv prin campanii de selectii.

Utilizarea de criterii exigente specifice pentru selectionare sportivilor si ulterior stimularea corespunzatoare a acestora. Elaborarea si sustinerea unor programe specifice pentru relansarea fiecarei sectii. Obiectivul principal in ciclu olimpic Paris 2024 il va reprezenta perfectionarea procesului de selectie si pregatire, promovarea sportivilor valorosi in loturile nationale si echipa olimpica care sa asigure 4-6 prezente la JO  si un numar de 18-22 medalii pe plan international.

In cazul strategiei se va actiona piramidal, pentru sustinerea cu prioritate a performantelor, incepand cu selectia copiilor si juniorilor din zonele limitrofe si prin sectiile pilot  infiintate . Se doreste o noua Nadia in gimnastica, un nou campion olimpic la lupte libere langa Vasile Puscasu, noi campioni la atletism si in toate disciplinele existente in cadrul clubului.

STRUCTURA ȘI ACTIVITATEA SECȚIILOR PE RAMURI DE SPORT

             In structura CSM Onesti sunt organizate 9 sectii: atletism, gimnastica, gimnastica aerobica, haltere, box, judo, lupte, arte martiale, tenis, dintre care 8 sunt olimpice.

Având în vedere obiectivul principal al clubului pentru această perioadă, toate secțiile ale căror ramuri de sport fac parte din programul olimpic își vor include, în planuri, în mod obligatoriu indicatorii care vor viza, numărul de sportivi care pot fi promovați în loturile olimpice, precum și valoarea performațelor acestora.

Pentru a depasi nivelul  sportivilor si a antrenorilor, vom lua masuri pentru perfectionarea acestora din punct de vedere teoretic.

Având în vedere experiența acumulată în desfășurarea activității sportive a antrenorilor se apreciază că acesta trebuie mai precis organizată și urmărită atent pentru a exista în permanență elemente de referință privind eficiența activității fiecărui tehnician sportiv.

Selecționarea și pregătirea sportivilor pentru marea performanță va deveni un proces din ce în ce mai complex cu etape bine definite care necesită un interes deosebit din partea antrenorilor și sportivilor.

Deoarece cerințele pe plan internațional au crescut în ultima perioadă se impune ca pregătirea sportivilor din cadrul clubului nostru să se alinieze din acest punct de vedere cerințelor internaționale,  intre  4 -6 ore de antrenament zilnic.

În funcție de prezența acestor  indicatori în programul fiecărei secții se va stabili nivelul acestora ( olimpic, național) și se vor acorda susținerile materiale și financiare.

In structura fiecarei sectii  pentru a-i mari eficienta si puterea de cordonare, am alcatuit un model de structura astfel; coordonator, birou de sectii cu atributii precise in indeplinirea obiectivelor stabilite, dar si gasirea de solutii pentru asigurarea materiala si motivarea corespunzatoare a sectiilor. In functie de acesti indicatori, am stabilit nivelul fiecarei sectii ( national, international, olimpic) acordand sustinere materiala si financiara.

In conditiile in care nu se vor realiza si concretiza acesti indicatori (sportivi si performante) conducerea va sanctiona aceste nerealizari.

          SELECTIA SPORTIVILOR

            Indeplinirea obiectivului principal si a celor intermediare stabilite pentru acest ciclu olimpic va impune fiecarei sectii sa-si asigure efective de sportivi care din punct de vedere numeric si valoric pot realiza performante corespunzatoare obiectivului asumat. Pentru juniori regula o reprezinta selectia dupa calitatile si talentul manifestat care pregatiti 1-2 ani la club  sa poata permite accesul in sectiile de tineret in loturile nationale. Programul de 2 antrenamente zilnic, conditii bune se scolarizare, cazare si masa si o monitorizare atenta.

Categoria tineret – se vor respecta aceleasi conditii de selectie si pregatire cu tinta de promovare la loturile de seniori, dar si participarea la campinatele internationale .

Categoria seniori- acestia trebuie sa detina performante de nivel international si garantia afirmarii  in competitiile premergatoare( campionate europene si mondiale) si sa fie competitivi pe plan national .

Selectionare si pregatirea acestor sportivi devine un proces complex care presupune caracter, renuntari, sacrificii pentru a obtine cu adevarat marile satisfactii. Aceasta impune o organizare superioara, respectarea si aplicarea riguroasa a pricipiilor moderne de pregatire.

In organizarea si functionarea clubului vom asigura un sistem informatic performant in scopul culegerii si prelucraii, stocarii si arhivarii desiminarii informatiilor in spiritul cercetarii, metodicii si marketingului.  Clubul va analiza periodic, trimestrial si anual activitatea dand calificative, apreciind si evaluand performantele comparate cu prevederile din planul de pregatire.

 

DIRECTOR,

Ingrid ISTRATE