Despre CSM Onesti | CSM Onesti

Despre CSM Onesti

    Clubul Sportiv Municipal Oneşti este un club ai cărui sportivi, prin activitatea lor zilnică, încearcă să susţină dezvoltarea sportului de performanţă românesc. De-a lungul anilor ce au trecut de la înfinnţarea acestuia, au existat şi momente grele, care au fost însă depăşite, şi astăzi ne aflăm în punctul în care ne dorim să participăm activ la ridicarea standardelor performanţei sportive şi, în acelaşi timp, să încercăm revitalizarea spiritului oneştean în ceea ce priveşte susţinerea campionilor care se nasc şi se formează pe aceste meleaguri.

    Astăzi, în cadrul clubului activează opt secţii sportive (atletism, badminton, haltere, gimnastică, judo, karate, lupte libere, tenis), secţii care au obţinut rezultate din ce în ce mai merituoase şi care au ridicat clubul nostru în clasamentele sportive naţionale: Chelaru Diana – vicecampioană mondială la sol în cadrul Campionatelor Mondiale de Gimnastică Artistică Feminină, Olaru Gabriel – dublu vicecampion şi o medalie de bronz în cadrul Campionatelor Europene de Tineret la haltere din Cipru, Cristina Negru – vicecampioană mondială cu echipa României în cadrul Campionatelor Mondiale de alergare mondială din Slovenia şi locul III la Campionatele Europene de alergare montană din Bulgaria, Bucătaru Alexandra – campioană mondială şi Ene Vlad – locul III la cadeţi în cadrul Campionatelor Mondiale din Franţa, Aichimoaiei Alexandra – locul III la Campionatul Balcanic de juniori II de la Bucureşti, Lenghen Anamaria – locul III la campionatele Europene de cadeţi de la Sarajevo.
Dacă în anii trecuţi spuneam că a existat o periodă îndelungată de timp în care competiţiile de gimnastică artistică feminină au lipsit din Oneşti, iată-ne ajunşi în anul 2011 când putem spune cu mandrie că am ajuns deja la ediţia a III –a a Cupei “C.S.M. Oneşti”, competiţie care, sperăm noi, organizatori, că se ridică la înălţimea aşteptărilor atât a sportivilor concurenţi, cât şi a antrenorilor.

Aici s-a născut gimnastica….

O întreagă LUME, ştie că Oneştiul este sinonim cu GIMNASTICA. Aşa am pătruns noi, oneştenii în lume şi tot aşa vrem să continuăm a fi cunoscuţi.
Ştim cu toţii că Istoria Oneştiului evoluează marcată de doua legende, cea dintâi fiind consemnată în analele istoriei naţionale, stând ca mărturie stejarul din altarul Bisericii de la Borzeşti, ca fiind începutul locului unde s-a născut şi a copilărit Ştefan cel Mare, iar cea modernă, din care am trăit câte o frântură cu mândrie şi sfinţenie fiecare dintre cei prezenţi, întrucât s-a născut odată cu oraşul: Nadia Comăneci – fata care a sfidat legile gravitaţiei, care a învins computerul şi care a scris istoria gimnasticii mondiale.

     Dar pentru toate acestea, pentru a fi posibilă intrarea în nemurire a locului şi a omului au existat oameni… oameni care au venit în “oraşul tinereţii”, “oraşul fără arhivă”, cu un bagaj plin de dorinţă şi suflet, de a realiza ceva nou; oameni care cu dăruire şi abnegaţie au scris ISTORIA GIMNASTICII MONDIALE şi ONEŞTENE.

     Apariţia NADIEI şi performanţa ei inegalabilă a făcut să revoluţioneze gimnastica mondială, câştigarea de trei ori consecutiv a titlului de campioană europeană absolută, performanţele ei excepţionale, personalitatea şi celebritatea dobândite i-au determinat o popularitatea legendară. Timpul nu a estompat cu nimic strălucirea ei. În pragul mileniului III, Comitetul Internaţional Olimpic i-a decernat trofeul “SPORTIVA SECOLULUI”, iar Federaţia Internaţională de Gimnastică i-a conferit, în anul 2000 titlul de “GIMNASTA SECOLULUI”. Astăzi, în calitate de preşedinte onorific a Federaţiei Române de Gimnastică, alături de Anca Grigoraş, antrenor federal în cadrul aceleiaşi instituţii, încearcă să ducă mai departe, prin experienţa lor inegalabilă, pe aceleaşi culmi gimnastica feminina.         Obţinerea primei note de 10 a NADIEI COMĂNECI, face sa-şi câştige locul binemeritat şi de neînlocuit în gimnastica mondială, făcând să pălească pentru câteva minute până şi revoluţionara apariţie a computerului, pus în imposibilitatea de a afişa nota zece, nota determinată de perfecţiunea evoluţiei PĂSĂRII MĂIESTRE la Montreal. Nadia a rupt barierele performanţelor sportive, „Punând aripi corpului său suplu şi tânăr, sa transforme Olimpiada într-un zâmbet de copil, deschizând noi ritmuri plastice posibilităţilor corpului uman, pe care l-a scos din realitatea cotidiană şi le-a îmbrăcat într-o legendă atrăgătoare, reuşind, cu graţia sa iradiantă de copil, cu farmecul şi faţa ei zâmbitoare, să câştige într-un timp record admiraţia şi dragostea tuturor, ea fiind într-un fel, o justificare a Olimpiadelor de până acum şi a celor ce vor veni”. Cu măiestria şi tehnica aproape de neconceput pentru un copil de paisprezece ani, ne-a „obligat” într-un anumit fel să ducem mai departe ceea ce ea a început, încercând, fiecare dintre noi, prin muncă, ambiţie, perseverenţă şi experienţă, să o reprezentăm şi să-i ducem numele cu mândrie mai departe.
Se afirmă despre arta secolului nostru că nu mai vrea să rămână în muzee, ci iese în stradă, la oameni, să-i ajute să se cunoască mai bine între ei, să se dureze pe ei înşişi, mai demn, mai uman. Suntem şi noi martorii unui asemenea moment înalt, căci iată, opera de artă a venit la noi, ca să ne înnobileze locul de muncă, să ne înalţe spiritual. Astfel, sălii noastre de gimnastică i se conferă şi calitatea de lăcaş al artei. Gimnastica artistică a mers, dintotdeauna, mână în mână cu frumosul. Opera de artă s-a născut în directă armonie cu această disciplină sportivă pe care a poetizat-o fundamental şi irepetabil, Constantin Berdilă care a înălţat cu harul mâinilor sale o adevărată capodoperă aici, în casa gimnasticii oneştene ,,sala NADIA COMANECI”, imortalizând şi monumentalizând de fiecare zi a generaţiilor de copii îndrăgostiţi de mişcare, de muncă, de frumos.
O alta dovada vie şi a recunoştinţei pentru ceea ce reprezintă NADIA şi „echipa de aur” o reprezintă şi grupul Statuar ‚NADIA COMĂNECI”, a artistului oneştean Eremia Grigorescu, ce a vrut să imortalizeze momentul cucerii flăcării olimpice. Privind-o, s-ar putea spune că este o „operă arhitecturală deschisă”, susceptibilă multiplelor interpretări, sub ochii fiecăruia relevându-se noi semnificaţii, mereu altele, mereu inedite. Verticalitatea şi zborul sunt manifestări ale dorinţei de absolut. Acesta este mesajul prin care se configurează legătura cu lumea, cu eternizarea. artistul vrând parcă să imortalizeze gimnastele care nu execută doar nişte elemente cu denumiri sofisticate, ci sfidează legile fizicii şi plutesc într-un „zbor în sus”.
Continuitatea, preocupările în a descoperi noi talente în această spectaculoasă, dar dificilă ramură de sport rămân esenţiale.
Şi fiecare dintre noi, antrenori şi sportivi, încercăm să facem asta!!!!!! Ca o dovada vie a acestei munci, din dorinţa de a-i duce numele mai departe, noi, Clubul Sportiv Municipal Oneşti, în ultimii ani a reuşit să modernizăm întreaga bază sportivă, să o doteze cu aparatură de nivel competiţional, oferind astfel condiţii bune pentru pregătirea tuturor sportivilor în dorinţa de a se obţine rezultate cât mai frumoase, şi deci a demonstra că pe aceste meleaguri mai există talent şi dorinţa de a fi cel mai bun.
Noi, Clubul Sportiv Municipal Oneşti, organizatorii acestui concurs, vrem ca prin echipa noastră şi munca depusă, să oferim toate condiţiile unei bune desfăşurări a competiţiei, şi cu siguranţă nu am fi reuşit să realizăm aceste lucruri fără implicarea deosebită a iubitorilor de sport din oraşul nostru, şi care în această perioadă economică grea, au trecut peste toate obstacolele şi au fost alături de noi. Şi nu în ultimul rând vrem să mulţumim Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Bacău, care a fost alături de noi şi în această competiţie, aşa cum ne-a obişnuit şi a oferit tuturor sportivelor participante cadouri în dulciuri.
Încercând să facem totul cu profesionalism şi FAIR PLAY, aşa cum se cere în sportul de performanţă, în dorinţa ca FAIR PLAY-ul să domine şi profesionalismul specialiştilor din acest sport, ne dorim o colaborare cât mai lungă, ca o dovadă vie că GIMNASTICA ONEŞTEANĂ EXISTĂ, că seriozitatea şi abnegaţia oneştenilor faţă de acest sport nu a apus, ci din contra EXISTĂ într-o permanentă încercare de a descoperi o nouă PASĂRE MĂIASTRĂ!!!!!